De uitdaging

Met de genadeloze war on talent die momenteel heerst, is het vinden van de juiste medewerker geen evidentie. Organisaties steken veel tijd én geld in de zoektocht naar talent. Algemeen toont onderzoek aan dat 22% van de nieuwe medewerkers dan ook nog eens vertrekt binnen de 45 dagen na opstart. Het kostenplaatje dat daaraan vasthangt is schrikwekkend hoog. Bij onze klant – een middelgrote KMO uit Oost-Vlaanderen, actief binnen IT – liep het verlooppercentage zelfs nog hoger op, tot maar liefst 46%. De snelle vertrekkers zorgden daarbij niet enkel voor operationele problemen, maar brachten ook een zichtbare, negatieve invloed op de sfeer op de werkvloer met zich mee. Het belang van een goede en effectieve onboarding mag dan ook niet onderschat worden. 

Benieuwd hoe je jouw organisatie met HR kan versterken?

 

Onze oplossing

Na een reeks dieptegesprekken met zowel de zaakvoerder als 7 medewerkers die in het laatste jaar opgestart waren, kwamen we tot een aantal duidelijke pijnpunten, waaronder:

 • Er was geen duidelijk opleidingstraject gedefinieerd voor nieuwe medewerkers: geen duidelijke planning, geen tijdsbepaling of doelstellingen.
 • Een nieuwe medewerker kreeg geen introductie omtrent normen, waarden, visie of missie van het bedrijf.
 • Er waren geen duidelijke feedback-of evaluatiemomenten vastgelegd met starters tijdens hun eerste weken en maanden.
 • Er was geen algemeen onthaalmoment waarbij de nieuwe medewerker aan het team werd geïntroduceerd, waardoor recente starters aangeven zich minder ‘welkom’ gevoeld te hebben gedurende de eerste dagen en weken.

 

Op basis van onder meer bovenstaande pijnpunten, hebben we – onder meer - volgende acties opgezet:

 • We stelden per functie een gedetailleerde tijdslijn op waarbij werd vastgelegd welke opleidingen de starter moet doorlopen, binnen welke periode en welke doelstellingen hij of zij daarbij dient te behalen. Hierbij werden ook periodieke feedback-en evaluatiemomenten vastgelegd.
 • Een startersgids maakte de integratie en activatie een stuk vlotter met onder meer algemene info over de onderneming, een overzicht van alle medewerkers, eetgelegenheden in de omgeving, wist-je-datjes in de organisatie, een overzicht van alle opleidingen (inclusief samenvatting), enzovoorts.
 • Op de dag van opstart werd een introductiemoment omtrent bedrijfscultuur, normen en waarden voorzien.
 • We introduceerden een lunchmoment voor de starter, samen met zijn of haar volledige team op de dag van opstart. Dit kan binnen de organisatie of op een externe locatie plaatsvinden.

Benieuwd hoe je jouw organisatie met HR kan versterken?

 

Resultaat

Eén jaar na de lancering en introductie van het onboardingtraject zien we volgende resultaten:

 • In het afgelopen jaar is de verloopratio bij starters gedaald naar 19%.
 • De doorlooptijd van een nieuwe medewerker tot ze 100% performant zijn was voorheen 5 maanden, nu is dit nog 3 maanden. Dit staat voor een omzetverhoging van maar liefst € 11.000!
 • Nieuwe starters geven in kwalitatieve bevragingen duidelijke betrokkenheid en loyaliteit aan ten opzichte van de organisatie. Ze benadrukken hierbij ook het belang van de vlot verkregen helderheid over rollen en verantwoordelijkheden binnen de organisatie.
 • Zowel het team als de nieuwe starters onthalen het algemene lunchmoment met starters zeer positief en geven aan een snellere verbondenheid te voelen.

Benieuwd hoe wij ook jouw nieuwe medewerkers sneller actief krijgen?

Jasmien Ingelaere

Contact Jasmien